Wellness Wednesday: 5 Biggest Health Myths Debunked

5 Biggest Health Myths Debunked

I know this is February already, are you still committing yourself to live healthier? Congrats if you do! You are on the right track then. Unfortunately, there are still so many myths out there when it comes to fitness and health out there. It is important for us to recognize these myths. Why? To help us live healthier of course and make better choices.

5 Biggest Health Myths Debunked

  1. Women Are Not Suppose to Lift Weights – You Will Ended up Looking Like a Man

Oh my! This is one of the biggest myths out there. Here in Indonesia or even overseas, there are still a lot of women who completely scared off by the sights of barbells or dumbbells that weighs more than 4-6 pounds. Why? Because they are scared they will bulk up and look like hulk! There are also men who tell women to stay off the weights and this drives me nuts. I met a personal trainer once at my gym who told me to not lift anything heavier than 10 pounds because I will look too manly. I wanted to poke him in the eye! Sometimes insecure men prevent their women to lift weights because most of them can’t even lift that heavy. Hah!

So let’s break this longtime myth, shall we? Gaining muscles is not a walk in the park. It is actually easier to lose weights than to gain muscles. One of the reasons why women will not end up looking like hulk when they lift weights is because we simply do not have as much testosterone as men. But what about those bodybuilder type of women who look like men you asked? Well, dear then they are most definitely are using either steroids or human growth hormones.

Personally, I have experienced how awesome it is to packed on some muscles on me – which I need to get back – besides making my self esteem went up, muscles actually burns fat even when we are not working out. How awesome is that?

What actually happens when you start lifting weights

Another benefit of weight training for women is we will not get osteoporosis easily. So ladies, let’s pick up those weights!

  1. Don’t Eat Dinner!

There are so many women who still believe this myth and actually feels guilty when they ate their dinner. The problem here is really what we choose to eat, if we eat instant noodles for dinner then oh well that’s going to harm you in the long run. The best ‘time frame’ for dinner is different for everyone but for me I find it best if I eat my dinner before 7 PM. 7:30ish is pushing it a bit too close but I cut myself some slacks if I have to do this. My choice would be high protein and healthy fat types of dinner. Going to bed hungry will most likely make you eat you over compensate with breakfast later on.

  1. Avocado Will Make You Fat

Poor avocado is being unjustly labeled as bad especially here in Indonesia. What is sinful is actually what you add with the avocado like sweet condensed milk, sugar, syrup etc like what you will find on the typical avocado juice here in restaurants/café. Avocado has one of the best healthy fats and it is recommended to have 1 avocado a day. Look at this picture.

Benefits of Avocado

  1. Cold Water Makes Your Tummy Fat

High humidity level and the heat of Jakarta makes cold water a mandatory for me and a lot of people. It just feels so refreshing doesn’t? But is it really cold water that make you have those belly fat? Nope! What makes our tummy get fat is actually those crunchy deep fried snacks or those processed foods with high sugar content. It’s not about hot/cold the water that we drink but it’s about the amount of water we drink. The more we sweat, the more we need to drink.

  1. Cardio Every Day

Cardio is important but it doesn’t mean you will have to spend 1 hour every day on a treadmill. Zumba every day will guarantee to make you skinny. Yes, skinny but you are losing your muscles too. Still scared of muscles? Please try to change that view a little at a time and try to gain some to experience it yourself. Long cardio is actually not good for you. Fat loss is more important than just weight loss. Why? Because you can be skinny with a high body fat level and it is actually more dangerous. As you already know high body fat can cause stroke, heart disease, etc.  So, if you enjoy cardio then go for it but try to add resistant training to your repertoire. You will enjoy the results too.

I honestly wish these myths will go away but I think it is far more important to share awareness instead of scaring people off, don’t you think? What is the biggest fitness/health myths you ever heard?

Now will you join us this week for Wellness Wednesday? I hope you will.

Feel free to choose from one of these prompts below, write your blog then link up with us.

WELLNESS WEDNESDAY PROMPTS FOR 4 FEBRUARY 2015:

  1. How do you cope with stress?
  2. Would you consider going under the knife for better figure? Why?
  3. 10 things you learned at the gym
  4. Gym Etiquette
  5. Fitness/Health myths debunked!

WELLNESS WEDNESDAY PROMPTS FOR 11 FEBRUARY 2015:

  1. Natural remedy you swear by
  2. A post that starts with a word: GROWING
  3. Beauty secret revealed (share your true and tested beauty secret)
  4. My guilty pleasure
  5. List your 5 must have fitness items

How to join us?

1. Pick one prompt that we will post every Wednesday, blog about it and link up with us. Be creative. Vlogs are more than welcomed!

2. Grab the Wellness Wednesday button on your post, and on your side bar to support us in spreading the words.

3. Share and mingle. Visit at least three links and leave a meaningful comment in each one of them. Rina and I will try to visit every link and share our support to everyone.

4. Comeback every Wednesday to join us!

5. Use the hashtag #WellnessWednesday #gowellnessday. 

Join our newsletter and grab our button too!

Scoops of Joy


Apa kamu salah satu yang berniat hidup lebih sehat? Selamat kalau begitu! Berarti sudah beritikat baik kan ya. Nah sebelum ngejalanin ada pentingnya juga nih kita belajar soal mitos yang masih banyak beredar di luar sana soal urusan diet dan olahraga. Kenapa? Supaya usaha kita untuk hidup lebih sehat jadi lebih mantap kan!

5 Mitos Kesehatan Terbesar Yang Harus Dihapus:

  1. Perempuan Jangan Angkat Beban Nanti Jadi Kayak Laki

Aduh ya namanya mitos yang satu ini laris manis banget deh sumpah nggak di luar negri nggak di dalam negri masih banyak cewek-cewek yang jadi takut ngeliat barbell atau dumbbells yang beratnya diatas 2-3 kilo. Kenapa? Karena pada takut jadi keker ala gatot kaca! Banyak juga kaum cowok yang ngelarang cewek-cewek untuk angkat beban ini yang biasanya suka bikin saya gregetan hahaha. Kenapa? Karena kadang cowok-cowok yang bawel ngelarang ini malah nggak bisa ngangkat beban seberat cewek. Nah loh?!

Jadi begini ya. Untuk ngebentuk otot itu nggak gampang. Malah sebenernya lebih gampang nurunin berat badan daripada naikin masa otot. Salah satu faktor yang bikin perempuan nggak akan terlihat seperti hulk kalau berani angkat beban itu karena kadar testoteron di badan perempuan jumlahnya dikit banget dibandingin laki-laki. Kalau ngeliat cewek-cewek binaragawan yang gede-gede itu bikin takut, santai aja! Mereka yang gedenya udah kayak cowok itu pasti pake steroid atau human growth hormone.

Saya sudah ngerasain sendiri gimana luar biasanya efek dari angkat beban ini selain bikin pede, otot itu ngebakar lemak jadi walopun nggak olahraga kalau kita ada otot, lemaknya tetep kebakar walopun kita istirahat. Enak kan?!

Psst…weight training juga bikin perempuan nggak gampang kena osteoporosis loh.

  1. Jangan Makan Malam

Mitos ini masih banyak banget yang percaya sampe-sampe nggak sedikit cewek-cewek yang ngerasa bersalah kalo makan malam. Yang jadi problem itu jenis makanan yang kita pilih sebenernya, kalau makan mie instan sebelum tidur ya nggak bener lah! Saya selalu makan malam dan saya usahakan sebelum jam 7-7:30 udah beres. Itu juga pilihannya yang tinggi protein dan lemak sehat. Justru tidur malam dengan perut kosong bisa bikin kitanya kalap di pagi hari makannya jadi makin banyak.

  1. Alpukat itu bikin gendut!

Wah kasian si alpukat ini banyak dimusuhi yah. Sebenernya yang berdosa itu bukan alpukatnya tapi kawan-kawannya seperti susu, gula, sirup dll yang biasa ada di gelas jus alpukat seperti di restoran. Alpukat ini punya kandungan lemak yang sangat baik untuk kesehatan (healthy fat) malah dianjurkan untuk memakan 1 alpukat setiap hari loh. Nggak percaya? Liat aja gambar ini.

  1. Air Es Bikin Perut Buncit

Udara panas Jakarta dengan tingkat humidity yang tinggi bikin air es atau air dingin jadi pelipur lara di saat kepanasan. Rasanya segeer banget kan? Tapi apa betul air es/air dingin bikin perut buncit? Salah besar! Yang bikin perut buncit itu sebenernya si gorengan yang nikmat itu atau processed foods dengan kadar gula yang tinggi. Yang penting itu bukan panas/dinginnya air yang kita minum tapi yang paling penting adalah kita harus banyak minum air. Semakin banyak kita berkeringat ya minumnya harus makin banyak pastinya.

  1. Cardio itu wajib tiap hari

Cardio juga penting tapi cardio saja tiap hari misalnya 1 jam di treadmill setiap hari juga nggak perlu. Atau zumba aja tiap hari pasti kurus. Yes, bisa kurus emang tapi masa otot pun menyusut. Masih takut dengan yang namanya otot? Coba mulai merubah sudut pandang sedikit dan rasakan sendiri gimana enaknya kalau punya otot. Cardio yang terlalu berkepanjangan malah tidak bagus. Weight loss atau menurunkan berat badan itu gampang tapi belum tentu yang hilang adalah fat cells, kebanyakan malah masa otot yang hilang bersamaan dengan berat yang turun itu. Fat loss is more important than just weight loss. Kenapa? Karena kadar lemak kita bisa saja tinggi tapi kelihatannya kurus nah ini yang berbahaya justru. Kadar lemak tubuh yang tinggi itu bisa menyebabkan stroke, sakit jantung, dll. Jadi kalau kamu emang seneng cardio ya nggak papa juga sih dijalanin aja tapi sebaiknya tambahkan juga latihan beban. Kamu nggak akan menyesal pokoknya.

Saya berharap banget mitos-mitos ini bakalan hilang suatu saat nanti, tapi rasanya yang paling penting adalah membagikan awareness dibanding menakut-nakuti orang. Apa mitos mengenai fitness dan kesehatan yang pernah kamu dengar?

Nah mau ikutan Wellness Wednesday minggu ini nggak? Caranya gampang banget kok.

Silahkan pilih salah satu dari 5 topik di bawah ini dan tulis di blog lalu tautkan postingan itu setiap hari Rabu.

TOPIK WELLNESS WEDNESDAY UNTUK 4 FEBRUARY 2015:

  1. Bagaimana kamu menghadapi stress?
  2. Apakah kamu mau operasi plastik untuk body lebih ok? Kenapa?
  3. 10 hal yang kamu pelajari di gym
  4. Etiket di Gym
  5. Mitos Fitnes/Kesehatan yang perlu dihapus

TOPIK WELLNESS WEDNESDAY UNTUK 11 FEBRUARY 2015:

  1. Resep kesehatan natural yang ampuh
  2. Postingan yang dimulai dengan kata: PERTUMBUHAN
  3. Rahasia kecantikan (silahkan bagikan rahasia kecantikan kamu yang sudah terbukti)
  4. Kenikmatan yang sebenerya nggak bagus alias guilty pleasure
  5. Sebutkan 5 perlengkapan fitness yang kamu gunakan
Bagaimana caranya ikutan?  

1. Pilih satu topik yang akan kita posting setiap hari Rabu, tulis topik itu di blog kamu dan tautkan linknya. Silahkan berkreasi mau video blog juga boleh loh!

2. Pasang button Wellness Wednesday button di tulisan kamu dan silahkan pasang di side bar juga untuk membantu kami menyebarkan linky party ini.

3. Share and mingle. Setidaknya usahakan untuk blog walking paling tidak 3 postingan lain yang sudah bergabung di linky party kita dan tinggalin komentar yang baik. Say pribadi dan Rina selalu berusaha untuk mampir dan membagikan link kamu di media sosial.

4. Jangan lupa untuk bergabung setiap hari Rabu.

5. Silahkan pake hashtag #WellnessWednesday #gowellnessday. 

Gabung di Newesletter kita dan silahkan di comot buttonnya. 

Scoops of Joy

Comments

comments

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future blog posts deliver straight to your inbox. Don’t forget to Vote for me at Top Mommy Blogs Komentar dengan Bahasa Indonesia juga boleh loh jangan malu-malu ya.

23 Comments on Wellness Wednesday: 5 Biggest Health Myths Debunked

  1. Indah Juli
    February 4, 2015 at 8:12 pm (3 years ago)

    Serius aku ngakak baca yang nomor satu 🙂
    *Women Are Not Suppose to Lift Weights – You Will Ended up Looking Like a Man*

    Aku sebenarnya mau ingin ikutan, tapi…. pasti banyak lupanya 😀

    Reply
  2. Mia Foo
    February 4, 2015 at 10:37 pm (3 years ago)

    well, actually cardio burns fat so it actually does give fat loss results, no? just that it doesn’t help with muscle development so it’s not sustainable.
    and i never heard of people telling me drinking cold water will give tummy fat! is it a common myth? but i really refrain from drinking cold drinks though, because cold drinks aren’t really good for us, especially women during our time of the month.
    Mia Foo recently posted..Wellness Wednesday: Gym EtiquetteMy Profile

    Reply
  3. Lorane
    February 5, 2015 at 3:30 am (3 years ago)

    Some of these are so farfetched. Its weird how people actually believe this. Great Post and thanks for sharing
    Lorane recently posted..Penny Wise … Pound FoolishMy Profile

    Reply
  4. Tamara
    February 5, 2015 at 8:57 am (3 years ago)

    This is very eye-opening, but I can’t believe people still think they are true! I love avocados and they are one of the biggest superfoods we have.
    And my sister lifts weights and she looks fantastic!
    Tamara recently posted..Inside a Newborn Photo Shoot.My Profile

    Reply
  5. Mazino Oyolo Kigho
    February 5, 2015 at 3:59 pm (3 years ago)

    I wonder why do people believe this things? How can avocado make you fat?

    Reply
  6. Ratna
    February 5, 2015 at 4:51 pm (3 years ago)

    Padahal alpukat itu makanan wueenaaakkk. Yg bikin gendut kalo alpukat paket gula. Kalo eike skip dinner, alamat ga bisa tidur. Jadinya ya makan selalu lahhh ^_^

    Reply
  7. Janine
    February 5, 2015 at 6:15 pm (3 years ago)

    This is hilarious because my man avoids avocado like the plague because he heard it was bad for your cholesterol – I love it! Yet he eats bacon, prawns, etc. Go figure.
    Janine recently posted..10 things I learned at the gymMy Profile

    Reply
  8. Sim @ SimsLife.co.uk
    February 5, 2015 at 8:28 pm (3 years ago)

    Thank you for linking up to #WeightLossWednesday! 🙂 and for allowing me to link up to you too!
    A great, thought provoking post – personally, I love doing weights and don’t see why women shouldn’t be able to do them! Bodybuilders have a completely different routine to what any normal gym goer would have so there is no need to worry about crazy muscles!! Sim @ simslife.co.uk x
    Sim @ SimsLife.co.uk recently posted..Weight Loss Wednesday – Week 5 #WeightLossWednesdayMy Profile

    Reply
  9. Franc Ramon
    February 5, 2015 at 10:20 pm (3 years ago)

    I guess lifting weights is ok but we should limit just for toning unless. Water is a way to balance the system so it’s an important component in our diet.
    Franc Ramon recently posted..Incoming: Philhealth Ready TSeKap GoMy Profile

    Reply
  10. Debra@DailyStyleNotes
    February 6, 2015 at 6:26 am (3 years ago)

    It’s amazing that today we have access to information like never before yet people cling to myths. Like all carbs are bad. Ugh. I love avocados and I love strength training. I haven’t bulked up yet. 🙂 Thanks for sharing and I’m looking forward to participating in WW next week.
    Debra@DailyStyleNotes recently posted..The Firm’s 500 Calorie WorkoutMy Profile

    Reply
  11. Mackenzie Glanville
    February 6, 2015 at 2:22 pm (3 years ago)

    You certainly made mi think about picking up some weight training, I really don’t want osteoporosis, great advice!
    Mackenzie Glanville recently posted..Today I am thankful . . .My Profile

    Reply
  12. Eliz Frank
    February 6, 2015 at 11:37 pm (3 years ago)

    Those are definitely myths worth debunking. I’ve never heard anyone say that cold water and avocados are not good for you. 🙂

    Reply
  13. Katrina Centeno
    February 6, 2015 at 11:48 pm (3 years ago)

    Cool. There is a translation of your blog post. Good thing I do not follow those myths.
    Katrina Centeno recently posted..The Road to FitnessMy Profile

    Reply
  14. Rina
    February 9, 2015 at 9:21 pm (3 years ago)

    Number 3 and 4 I still believe them hahhaaa -_-‘

    Reply
  15. Khushboo
    February 10, 2015 at 9:46 am (3 years ago)

    I had many of the misconceptions that you have mentioned. Thank you for clarifying it for me. 🙂

    Reply
  16. Obat Jerawatan
    March 14, 2017 at 10:41 pm (5 months ago)

    artikelnya sangat bermanfaat memang bnyak bgt yang beranggpan kalo mkn mlm itu salah dengan baca postingn ini saya jadi tau informasinya terima kasih

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






CommentLuv badge