10 Reasons Why You Should Visit Queensland

Australia…
Australia…

Wow! Where do I start?
Wow, mulai darimana yah nulisnya?

My relationship with Australia started around some 25 years ago when I was still living in Kalimantan (East Borneo). I’ve admired the beautiful sights of Australia ever since I was in Junior High.
Saya ‘kenal’ Australia sudah lebih dari 25 tahun yang lalu (duh, jadi berasa tua ya) waktu saya masih tinggal di kota kecil di pedalaman Kalimantan Timur. Sejak SMP saya sudah terpesona sama foto-foto Australia yang cantik banget.

I’ve been to Australia twice. Australia holds a very special place in my heart for her true beauty. It reminds me a lot of Indonesia in a way. Rich and culturally diverse.
Kebetulan saya sudah dua kali ke Australia dan ditambah dengan masa lalu di Kalimantan yang bersinggungan banget sama Negara Kangguru ini, Australia punya tempat khusus di hati saya. Budayanya yang beragam dan daerahnya yang cantik mirip dengan Indonesia sebenarnya.

After the event with Female Daily and Dwidayatour and discovering more about the places to see in Queensland, I am already adding more places to my bucket list. Learning about how Dwidayatour can easily customize your travel plans to Australia (and anywhere in the world) make me itch to travel.
Setelah acara untuk mengenal Queensland kemaren dengan Female Daily dan Dwidayatour saya jadi masukin banyak tempat ke dalam bucket list saya. Saya juga jadi makin pengen jalan-jalan setelah tahu lebih banyak gimana Dwidayatour bisa bikin paket wisata ke Australia (dan negara lain) yang sesuai dengan permintaan dan pastinya budget kita.

10 Reasons Why You Should Visit Queensland
10 Alasan Untuk Jalan-Jalan ke Queensland

In random order, here are the places I want to visit in the Gold Coast and the reasons why we should go there.
Ini adalah tempat-tempat yang masuk ke dalam bucket list saya dari Gold Coast yang bikin saya pengen banget bisa ke sana:

  1. Theme Parks    

Photo from Hello Sunshine.

If you are traveling to the Gold Coast as a couple or as a family, you can enjoy the wide variety of theme parks such as Movie World, Sea World, Wet n Wild, WhiteWater World, and Dreamworld.
Ke Gold Coast berduaan saja dengan pasangan atau dengan keluarga? Banyak banget taman khusus hiburan yang bisa didatangin di Gold Coast. Yang paling popular antaranya: Movie World, Sea World, Wet n Wild, WhiteWater World dan Dreamworld.

  1. Hot Air Ballooning

Hot Air Ballon RideWhat better way to soak up the beautiful view of the Gold Coast from above other than by Hot Air Balloon? Watching the sunrise over the rolling hills of the majestic Gold Coast hinterland. Riding in a hot air balloon would be a once in a lifetime experience, plus to be mesmerized by the sweeping views of Mount Tamborine & Lamington National Park. I bet the view from up there would be spectacular. Did you know, the hot air balloons stand taller than a ten story building? Impressive, eh?!
Menikmati pemandangan indah Gold Coast dari atas kayaknya bakalan keren banget yah? Naik balon udara pula! Sambil melihat matahari terbit dari bukit-bukit pedalaman Gold Coast. Naik balon udara pasti bakalan jadi pengalaman tak terlupakan sekali seumur hidup, plus kita bisa juga ngeliat pemandangan indah dari Gunung Tamborine dan Taman Nasional Lamington. Pasti pemandangannya cantik banget. Oh ya, tau nggak sih balon udaranya bakalan gede banget jadi nggak usah takut tingginya aja sama dengan bangunan 10 tingkat loh. Keren!

A hot full breakfast followed by champagne later at O’Reilley’s Vineyard after having your breathe taken away by the sheer beauty of the Gold Coast sounds like a cherry on top of already an awesome start to the day isn’t it?
Setelah naik balon udara, kita bakalan sarapan lengkap dengan minum champagne di Kebun Anggur O’Reilley’s.

  1. Gold Coast SkyPoint Climb

Photo from Skypoint

For an adrenaline junky like me, this one looks like a major must thing to do! To experience the incredible 360-degree views of the famous coastline and Gold Coast’s city scape from a new perspective, 270 meters above sea level!
Buat yang suka seseruan macu jantung, Gold Coast SkyPoint Climb ini kayaknya wajib dicoba deh. Kapan lagi bisa ngalamin ngeliat pemandangan garis pantai dan kota Gold Coast secara 360 derajat dari ketinggian 270 meter di atas permukaan laut!

The whole climb will take 90 minutes from beginning to end and include about 298 stairs up to the summit. The building is called the Q1 and is taller than the Chrysler building in New York City and the 25th tallest building in the world at 322.5 meters high!
Kegiatan ini berlangsung selama kurang lebih 90 menit dari awal sampai selesai dan ada 298 anak tangga yang kudu didaki untuk nyampe ke puncak tertinggi gedung ini. Gedung ini namanya Q1 dan lebih tinggi dari gedung Chrysler di New York City dan adalah gedung tertinggi nomer 25 di seluruh dunia dengan tinggi 322,5 meter.

Knowing that the security standards will be top notch, I have no worries about my safety. Yes, my knees will probably buckle but hey, that’s part of the fun!
Soal keselamatan udah pasti lah bakalan sangat diutamakan sama yang punya tempat jadi nggak usah takut-takut banget. Pastinya sih bakalan pake acara dengkul lemes pas ngedakinya tapi disitulah seninya bukan?

Are you in?
Berani nggak?

  1. Mount Tamborine
Photo from Eddieedib

Photo from Eddieedib

Mount Tamborine is in the hinterland just behind the Gold Coast. It is a unique place to shop for European like cultural experiences. You can do wine tasting in Mt. Tamborine winery. For cheese lovers, visit the Witches Chase Cheese factory where you can watch expert cheese masters at work. You can have a romantic picnic by Mt. Tamborine and watch the sunset at The Knoll National Park
Gunung Tamborine ini letaknya di belakang Gold Coast. Ada banyak banget kegiatan yang bisa dilakukan di sana mulai dari belanja pernak-pernik unik seperti yang banyak ada di Eropa sampai nyobain wine. Untuk yang suka keju bisa main dan ngelihat proses pembuatan keju di pabrik keju Witches Chase. Mau piknik romantis sambil ngeliat sunset? Bisa ke Knoll National Park.

  1. Markets and Shopping

Photo from Hello Sunshine

Hey, I’m a girl…so I’m bound to love the shopping bits of every travel experience. To me markets especially the local markets are far more rich and fun. You get to experience so much in one place. From cultural aspects to the style factors.
Sebagai kaum hawa ya saya juga  suka shopping, jadi kalo jalan-jalan juga saya pasti nyari pasar-pasar tradisional yang unik. Buat saya pribadi, pasar traditional itu selalu lebih seru karena banyak yang bisa diamati di sana. Mulai dari keunikan budaya sampai urusan gaya.

During my research to write this I found some markets I’d really love to visit: Night Quarter Market (it is brand spanking new!), Surfers Paradise Beachfront Markets, Burleigh Farmers Markets, Carrara Markets, Miami Marketta Street Food night markets, The Village Markets, and Gold Coast Art & Craft Markets.
Dari hasil konsultasi dengan Professor Google, ternyata ada banyak banget pasar-pasar unik yang langsung cus masuk ke dalam bucket list saya seperti: Night Quarter Market yang masih baru banget, Surfers Paradise Beachfront Markets, Burleigh Farmers Markets, Carrara Markets, Miami Merketta Street Food Night Markets, The Village Markets, dan Gold Coast Art and Craft Markets.

The Gold Coast offers a diverse range of malls (shopping centers as they call it in Australia). From the high-end Robina Town Center and Pacific Fair to the Factory Outlets at Harbourtown.
Di Australia orang-orang lebih sering menyebut malls dengan istilah Shopping Center dan di Gold Coast ini banyak banget pilihan untuk belanja. Mulai dari mall mahal di Robina Town Center dan Pacific Fair sampai ke Factory Outlets di Harbourtown yang pastinya ngejual barang-barang bermerk dengan harga super miring. 

  1. Cuddle a Koala
Photo from Phalinn Ooi

Photo from Phalinn Ooi

Admit it, Australia = koalas and kangaroos! I wish to have that cuddly photo I admired since I was little. Everybody loves koalas. You can go to Currumbin Sanctuary where you can cuddle a koala and take photos the kangaroos.
Pastinya ya namanya Australia ya identis dengan koala dan kangguru. Dari dulu saya pengen banget punya foto sambil gendong koala. Semua orang sepertinya suka koala. Nah, makanya ke Currumbin Sanctuary aja di sana bisa foto-foto dengan koala dan kangguru.

  1. Moreton Island

As a true island girl – who literally has lived in several big islands of Indonesia – I am a hardcore beach girl and would gladly get myself so dark and super tanned after a whole day or more with sand between my toes taking photos, swimming, snorkeling and just soaking up the sun. I’ll be a happy camper at Moreton Island!
Sebagai anak pulau – saya lebih seneng main di pantai sebenernya. Kulit gosong terbakar matahari juga nggak bikin bête kalo buat saya selama saya bisa main di pantai seharian sambil foto-foto, berenang, snorkeling dan leyeh-leyeh. Bakalan betah deh di Moreton Island ini.

  1. Tangalooma Wild Dolphin Resort

To experience feeding wild dolphins with your bare hands? Must be close to magical! I just read the history of how Tangalooma Wild Dolphin Resort program first started and it was truly remarkable. Well done to the people who work hard to keep the conservatory and educational program running. Big kudos!
Gimana ya rasanya ngasih makan lumba-lumba liar dengan tangan? Pasti luar biasa deh! Saya baru saja baca sejarahnya program Tangalooma Wild Dolphin Resort ini dan saya bener-bener kagum sama usaha mereka loh untuk mendidik public dan melestarikan lumba-lumba.

  1. Culinary Experiences
Culinary Experiences

Photo From Hello Sunshine

Flat white, how I miss you! Vegemite? Yes, please! Just thinking about the culinary experiences that awaits in the Gold Coast…my mouth is watering. There’s an opportunity to try foods from all over the world.
Duh kangen banget sama kopi flat white khas Australia! Asli, Australia itu surganya kopi banget. Vegemite saya juga doyan! Ngebayangin wisata kuliner di Gold Coast aja saya udah ngiler. Di sana juga banyak banget pilihan kuler dari negara lain untuk dicoba.

  1. Surfing
Learn to Surf

Photo from Hello Sunshine

With the name like Surfers Paradise, which is the center of the Gold Coast why not take advantage by learning to surf. There are plenty of surf schools throughout the Gold Coast professionally run and safe for all ages.
Mumpung di pusatnya surfing kayak Surfers Paradise di Gold Coast, kenapa nggak nyoba belajar surfing sekalian? Ada banyak kok sekolah surfing bertebaran untuk semua umur dan yang paling penting aman karena diawasi professional surfer.

While you are on the Gold Coast, why not take the opportunity to experience two amazing natural wonders:
Mumpung lagi di Gold Coast, sekalian ke sini yuk untuk nikmatin 2 keajaiban alam di bawah ini:

  1. Great Barrier Reef off the Queensland Coast
Great Barrier Reef

Photo from Hello Sunshine

I would so love to visit the famous Great Barrier Reef in Queensland. I am not a diver but just to experience the Great Barrier Reef I think I’d go and take a diving course ASAP!
Duh pengen banget ke Great Barrier Reef yang terkenal ini. Walaupun belum bisa diving rasanya demi ke sana saya mau deh bela-belain ambil les nyelam dulu.

The Great Barrier Reef is the world’s greatest natural wonder and there is so much to do there too, not just diving. You can snorkel, go kayaking or enjoy the underwater view from glass bottom boat.
Great Barrier Reef adalah salah satu keajaiban dunia dan ada banyak banget kegiatan yang bisa dilakukan di sana selain diving. Bisa snorkeling, kayaking atau ya cukup liat-liat pemandangan dari kapal yang lantainya kaca jadi bisa ngeliat pemandangan bawah laut.

Did you know the size of The Great Barrier Reef is as big as Japan?! Amazing huh?
Tau nggak sih Great Barrier Reef ini ukurannya sama besarnya dengan Jepang? Luar biasa ya.

  1. Whale Watching Tours
Whale Watching

Photo from Hello Sunshine

Starting from June – October you can witness these majestic creatures making their annual migration from their feeding grounds in Antarctica to the warmer waters of Australia. They will migrate back to Antarctica during the spring time. The whales are the humpbacks. Did you know there’s one albino whale that’s spotted yearly on this route? He even has a name, Migaloo!
Mulai bulan Juni sampai Oktober kita bisa ngeliat ikan paus yang migrasi setiap tahunnya dari Antartika ke perairan di sekitar Australia. Ikan-ikan paus ini akan kembali ke Antartika saat musim semi. Ikan pausnya termasuk jenis “humpbacks”. Tau nggak ternyata ada paus albino (yang warnanya putih) dan satu-satunya di dunia yang bisa kita liat loh. Namanya Migaloo!

Just to see these amazing mammals in their natural habitat would be a dream come true.
Untuk melihat ikan paus ini di habitat alaminya pasti bakalan amazing ya.

So that’s my top 10 reasons why visiting the Gold Coast is a great experience for everyone. Dwidayatour can help you tick things off of your Gold Coast bucket list too. Here how they can help you:
Itu lah 10 alasan kenapa jalan-jalan ke Gold Coast pasti bakalan jadi pengalaman tak terlupakan buat semua orang. Dwidayatour bisa bikin kamu nyentangin daftar yang ada di bucket list kamu. Caranya:

iVenture Card from Dwidayatour

  1. Visa – we all know applying for a visa can be quite hectic. Dwidayatour is one of the appointed travel agents by the Australian Embassy to do e-visa application that may take 48 hours (results vary case by case) to be approved. Now, that is speedy visa processing. Ngurusin visa sendiri itu cenderung ribet kan ya. Nah, Dwidayatour sekarang sudah menjadi salah satu travel agent yang ditunjuk Kedutaan Austalia untuk melakukan pelayanan visa secara online (e-visa) dan kalau semua surat-surat kamu lengkap, visa bisa disetujui dalam 48 jam (hasilnya tentu saja tergantung kelengkapan, dll ya). Cepet banget yah cuman 2 hari loh visa kita bisa jadi.
  1. Customize Group Tour. With plenty of years under their belts, Dwidayatour can customize any group tour packages to meet your needs and most importantly budget! Just give them a call. They do have a 24 hours office. Dengan pengalaman puluhan tahun, Dwidayatour bisa nyiapin paket wisata sesuai dengan kebutuhan dan terutama nih yang paling penting: budget kita. Coba di telp aja ke call centernya yang 24 jam atau langsung mampir ke cabangnya.
  1. Iventure Card. This is a brilliant card that will make your trip Down Under even better. You can buy theme parks tickets for the Gold Coast at a much cheaper price using this Iventure Card. Dwidayatour also has 3 optional bundle packages for places to visit in the Gold Coast as seen on the photo below. Kartu ini bakalan bikin jalan-jalan kamu ke Australia jadi makin praktis. Dengan kartu Iventure ini kamu bisa beli tiket untuk masuk ke taman-taman hiburan dengan harga yang miring. Dwidayatour juga punya 3 opsi pilihan paket untuk tempat-tempat yang perlu dikunjungi di Gold Cost seperti di foto ini.Kartu ini bakalan bikin jalan-jalan kamu ke Australia jadi makin praktis. Dengan kartu Iventure ini kamu bisa beli tiket untuk masuk ke taman-taman hiburan dengan harga yang miring. Dwidayatour juga punya 3 opsi pilihan paket untuk tempat-tempat yang perlu dikunjungi di Gold Cost seperti di foto ini.iVenture Card

This post is being used to participate in Dwidayatour writing contest in collaboration with Female Daily and Australia Tourism Board.
Tulisan ini diikutsertakan dalam kontes yang diselanggarakan Dwidayatour bekerjasama dengan Female Daily dan Tourism Australia.
#DwidayavisitQueensland #DwidayaXFD.

 

Comments

comments

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future blog posts deliver straight to your inbox. Don’t forget to Vote for me at Top Mommy Blogs Komentar dengan Bahasa Indonesia juga boleh loh jangan malu-malu ya.

34 Comments on 10 Reasons Why You Should Visit Queensland

  1. Ria
    December 22, 2015 at 8:34 am (1 year ago)

    You like vegemite??? Uughhhh…after living here more than a decade I still don’t like vegemite, it’s too strong smell and too salty, but my kids love it

    Tangalooma Island is very nice, you also can swim and snorkelling there!

    Reply
    • Maureen
      December 22, 2015 at 3:53 pm (1 year ago)

      Hahahaha yup I actually enjoyed it after turning them down for ages since I first tried them unsuccessfully when I was in Junior High. Turned out there’s actually an art to eat them the right way. Just a bit goes a long way hahaha. I would so love to visit Tangalooma Island one day soon.

      Reply
  2. Angelic Sinova
    December 22, 2015 at 3:12 pm (1 year ago)

    Visiting Australia is definitely high on my travel bucket list! Queensland seems like such a lively place <3

    Reply
    • Maureen
      December 28, 2015 at 7:34 am (1 year ago)

      I hope one day you will get to experience Australia and Queensland! 🙂

      Reply
    • Maureen
      December 28, 2015 at 7:35 am (1 year ago)

      Hahahaha ayo tulis tulis 😛
      Iyaaa pengen banget gendong Koala waktu ke Healesville di Melbourne nggak bisa gendong trus koalanya bobo ciang gitu jiaaah hahaha.

      Reply
  3. Heather
    December 23, 2015 at 1:43 am (1 year ago)

    Wow, I didn’t know all this was in Queensland. Its beautiful and seems to have everything. I would enjoy that view at the Gold Coast Skypoint climb. I can totally see why you are in love with it.

    Reply
    • Maureen
      December 28, 2015 at 7:37 am (1 year ago)

      Heather, you are my kind of people! Hah! My fiance said he would rather wait instead of climbing up the Skypoint with me lmao.

      Reply
  4. William Sweeney
    December 23, 2015 at 6:32 am (1 year ago)

    These are all amazing reasons to be visit Australia!! I think this would be an amazing travel destination to go to with the kids or with out.

    Reply
    • Maureen
      December 28, 2015 at 7:38 am (1 year ago)

      There really are so much to offer from Australia for the whole family or for single travelers 😀

      Reply
  5. Rebecca Swenor
    December 23, 2015 at 2:18 pm (1 year ago)

    This does indeed look like a gorgeous fun place to visit. I don’t know if I would ever go down that water slide/ funnel but my sons probably would. The hot air balloons I would love to try. Thanks for sharing this amazing place.

    Reply
    • Maureen
      December 28, 2015 at 7:39 am (1 year ago)

      Yes for the hot air balloons 😀 I would so love to do that and yes my son would go crazy on the water slide for sure.

      Reply
    • Maureen
      December 28, 2015 at 7:41 am (1 year ago)

      They do have gorgeous beaches around the city. So much to explore there 😀 I can’t wait to visit one day soon. Fingers crossed!

      Reply
  6. Noe
    December 29, 2015 at 12:43 pm (1 year ago)

    Mbaa… dirimu udah 2x kaan ke Ausie, kali ini giliran aku yaa.. haha ngarep. Pingin bangeet nyilem di The Reef. hohooo…

    Reply
    • Maureen
      January 11, 2016 at 7:43 am (1 year ago)

      Hehehe amiiin semoga doamu terjawab ya sayang 🙂

      Reply
  7. Elizabeth O.
    December 30, 2015 at 8:04 am (1 year ago)

    Queensland is such a beautiful place indeed. Just look at all the lovely beaches! I would like to go here someday and experience its beauty myself.

    Reply
    • Maureen
      January 11, 2016 at 7:45 am (1 year ago)

      I hope you will get a chance to visit Queensland, one day 🙂

      Reply
  8. Annemarie LeBlanc
    December 30, 2015 at 4:29 pm (1 year ago)

    I’d love to travel to Australia someday and visit all these places you’ve mentioned here. It looks like it will be an awesome family adventure with lots and lots of memories to last a lifetime!

    Reply
    • Maureen
      January 11, 2016 at 7:46 am (1 year ago)

      It is a great destination for family to have an unforgettable adventurous experiences.

      Reply
  9. tauyanm
    December 30, 2015 at 7:59 pm (1 year ago)

    My husband is from australia! just been to brisbrane queensland and many other last month, I can add that you can ride a helicopter to gold coast to see everything up in the sky! just forgot where and how much is it hehe

    Reply
    • Maureen
      January 11, 2016 at 7:47 am (1 year ago)

      Oh yay what an awesome experience you had! Enjoying the views from up high would be so fantastic 😀

      Reply
  10. Dhemz Apdian - Dias
    December 31, 2015 at 3:29 am (1 year ago)

    oh, how beautiful! Now I can’t want to visit Australia. Thanks for sharing these photos.

    Reply
    • Maureen
      January 11, 2016 at 7:49 am (1 year ago)

      Thank you for visiting my blog 😀

      Reply
  11. Nikki
    December 31, 2015 at 6:09 am (1 year ago)

    Wow this place really looks awesome, I’m sure my kids would enjoy and love this.

    Reply
  12. adriana
    December 31, 2015 at 6:30 am (1 year ago)

    Queensland looks absolutely gorgeous! Wow, definitely going on my bucket list!!!
    xo Adriana – Daily Dose of Design

    Reply
  13. Ratu Febriana
    January 11, 2016 at 7:32 am (1 year ago)

    Udah pernah kesana cuma lupa..tanda2 mesti segera kesana lagi ya hehehe

    Reply
  14. Aie
    January 11, 2016 at 7:33 am (1 year ago)

    Udah pernah kesana cuma lupa..tanda2 mesti segera kesana lagi ya hehehe

    Reply
  15. Opi
    January 11, 2016 at 8:22 am (1 year ago)

    Worth the saving to visit. How about us in group? 🙂

    Reply
  16. QQ
    January 21, 2016 at 3:17 pm (1 year ago)

    Hallo Maureen,

    Senang baca tulisan kamu yang bahas soal Queensland. Saya sudah 3x ke Queensland, tapi masih banyak pr untuk mengunjungi berbagai tempat menarik disana :). Aku juga sempat cuddle Koala di Lone Pine Sanctuary, bener2 cuddly banget sampe hampir ga mau lepas aka cengkramannya kuat banget :D. Aku seneng pas nemu tulisan ini, karena ada juga yang mengangkat soal Queensland :), karena pada umumnya kan ketika orang ngomong Australia, pasti ujung2nya lebih ke New South Wales atau Victoria.

    Thanks Maureen buat tulisannya, bisa jadi bekal aku nanti untuk explore Queensland ketika aku pindah ke Brisbane mid this year for good… 🙂

    Reply

1Pingbacks & Trackbacks on 10 Reasons Why You Should Visit Queensland

  1. […] Remember my post 10 Reasons Why You Should Visit Queensland? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






CommentLuv badge